Izabela Błaut

Izabela Maria Błaut, urodzona 4 grudnia 1926 roku w Lublinie, była córką Antoniego Błauta, prawnika, oraz Ireny Błaut z domu Larkowskiej. Ze względu na służbę wojskową ojca, rodzina wielokrotnie zmieniała miejsce zamieszkania, przeprowadzając się m.in. do Łukowa, Zamościa i Ligi. Po zakończeniu wojny powróciła wraz z rodziną spod Nakła do Lublina. Uczęszczała do szkoły im. Tadeusza Kościuszki przy ulicy Bernardyjskiej, a następnie do szkoły malarskiej przy ulicy Chopina w Lublinie. Kolejno rozpoczęła studia z zakresu ekonomii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, które jednak zostały przerwane z powodu zamknięcia kierunku. Kontynuowała naukę na SGH w Warszawie, a następnie przeniosła się na prawo na KUL-u. Prawniczka oraz przewodniczka miejska i terenowa w Polskim Towarzystwie Turystyczno-Krajoznawczym (PTTK). Zmarła 28 marca 2014 roku.