Jan Błaszczak

Jan Błaszczak - fotografia świadka historii
Jan Błaszczak - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Jan Błaszczak w dzieciństwie mieszkał przy ul. Podwal 9. W wieku 9 lat wraz z rodzicami wyprowadził się na Aleje Racławickie 4, gdzie mieszkał do 21 roku życia. W 1935r. przeprowadził się na ul. Narutowicza 43, gdzie mieszkał do 1966r. Do szkoły powszechnej chodził na ul. Okopową, a następnie na ul. Dolną Panny Marii. Uczył się także w Towarzystwie Uniwersytetu Robotniczego – szkoły założonej przez p. Pietrucznika, przy ul. Spokojnej 10. Ojciec był bednarzem, matka prowadziła pralnię, miał 2 siostry i 4 braci. W czasie wojny pracował w pralni, następnie prowadził sklep rybny przy ul. 1 Maja 17. Po upaństwowieniu, chcąc utrzymać żonę i dwoje dzieci wyjechał do Warszawy, gdzie pracował w branży rybnej, wtedy też starszy brat nauczył go szewstwa. Po powrocie do Lublina pracował przez 30 lat na portierni w Urzędzie Wojewódzkim prowadząc jednocześnie zakład szewski.