Nimrod Ariav

Nimrod Ariav - fotografia świadka historii
Nimrod Ariav - fotografia świadka historii (Autor: Ariav, Nimrod (1926-2023))

Syn Marty (z d. Wajsbrodt) i Lejba Cygielmanów. Miał brata bliźniaka - Abrahama. Rodzina ojca wywodzi się z Lublina (dziadek mieszkał przy ul. Kowalskiej), a matki z Bełżyc. Mieszkał przy ul. Nowej 17. Uczęszczał do Tarbuttu. Po wybuchu wojny wyjechał wraz z rodziną do Bełżyc. Pracował tam jako pomocnik w elektrowni. W 1942r. został zamordowany jego ojciec. Wyjechał do Warszawy, żył tam na „ aryjskich papierach ” (używał nazwiska „ Henryk Górski ” ). Uczył się w szkole Śniadeckich. Uczestniczył w konspiracji AK. W 1943r. sprowadził do Warszawy brata. Mieszkali razem z małżeństwem Rajsów z Lublina, przy ul. Siennej. Po kilku miesiącach zostali zdekonspirowani, zginął jego brat i mąż Anny Rajs – Langfus. Zmienił nazwisko na „ Godlewski ” . W tym czasie w Warszawie ukrywała się jego matka. W czasie Powstania walczył na ul. Siennej i na Starówce, gdzie został ranny. Po upadku Powstania dostał się do szpitala w Krakowie, tam doczekał wyzwolenia. W 1945r. na krótko wrócił do Lublina. Później wyjechał do Niemiec, studiował na uniwersytecie w Monachium. Uczestniczył w nielegalnym przerzucie Żydów z Niemiec do Włoch. Został komendantem obozu szkoleniowego Hagana we Francji. W 1948r. wyjechał do Izraela, wstąpił do wojska (służył w lotnictwie). Brał udział we wszystkich wojnach Izraela z państwami arabskimi. W wojsku spędził 7 lat (opuścił je w randze kapitana). W latach 1954 – 1973 pracował w izraelskim przedsiębiorstwie lotniczym (IJA). Później założył własną firmę lotniczą. Ma dwóch synów.