Mieczysław Adamczyk

Pan Mieczysław Adamczyk urodził się 16 lipca 1912 roku w Maryninie. Uczył się stolarki od swojego ojca. Postawił kilka drewnianych domów. Jego dziadek był żołnierzem armii rosyjskiej.

Mieczysław Adamczyk - relacja świadka historii

W relacji pana Mieczysława Adamczyka przewijają się między innymi tematy związane z jego rodziną, nauką stolarki, wybuchem II wojny światowej i wejściem wojsk radzieckich na teren Polski. Świadek historii wspomina swojego dziadka, który był żołnierzem armii radzieckiej oraz ojca, od którego nauczył się fachu stolarskiego. Opowiada o bombardowaniu ulicy Orlej w Lublinie przez Niemców, wejściu wojska niemieckiego na teren wsi, w której mieszkał czy też o grabieżach dokonywanych przez rosyjskich żołnierzy. Wspomina również o tym, jak zatrzymany przez Niemców został zmuszony do wykopania dla siebie dołu (grobu), ale także o tym, jak został z tej sytuacji uratowany.