Hanna Abramowicz

Hanna Abramowicz - fotografia świadka historii
Hanna Abramowicz - fotografia świadka historii (Autor: Fedorowicz, Marcin)

Pani Hanna urodziła się 04.10.1953 w Lublinie. Uczęszczała do Liceum im. S. Staszica. Studiowała Filologię romańską na UMCS, którą ukończyła w 1977 r. Pracowała jako bibliotekarka w Zakładzie Filologii romańskiej na UMCS-ie. Razem z obecnym dyrektorem Kazimierzem Deryło założyła lubelski oddział Ośrodka Alliance Francaise na UMCS-ie. W 1998 r. odeszła z Ośrodka po to, żeby pracować jako tłumacz. Tłumaczyła m. in. "Skazaną na życie" A. Langfus. Od 2005 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie UMCS.