Jerzy Święch

Jerzy Święch - fotografia świadka historii
Jerzy Święch - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

Pan profesor urodził się 08.04.1939 r. w Hoczwi k. Leska, do którego przeprowadził się jeszcze w czasie okupacji. Tam też uczęszczał do Szkoły podstawowej, a następnie LO im. gen. Karola Świerczewskiego (obecnie W. Andersa), które ukończył w 1956 r. W tym samym roku złożył egzamin na studia polonistyczne na UMCS. W 1961 r. ukończył studia i od razu rozpoczął pracę na uczelni jako asystent w Katedrze Historii Literatury Polskiej. W 1969 r. został adiunktem i w tym samym roku obronił tytułu doktora. W 1978 r. został docentem w Zakładzie Literatury Współczesnej UMCS i jego kierownikiem. W tym samym roku otrzymał tytuł dr. hab. W latach 1979-1984 członek Committee for Translation Studies; od 1980 r. członek Lubelskiego Towarzystwa Naukowego, a w latach 1981-2002 Rady Naukowej Instytutu Badań Literackich PAN. W latach 1981-2002 członek Komitetu Nauki o Literaturze PAN, a od 1981 r. Towarzystwa Naukowego KUL. W latach 1981-1990 wykładowca na KUL. W 1987 r. został stypendystą Ecole des Hautes Etudes en Sciences en Sociales w Paryżu, a w 1990 r. Funduszu Pomocy Niezależnej Literaturze i Nauce Polskiej z Paryża. W 1990 r. otrzymał profesurę tytularną, a w 1991 r. został stypendystą Towarzystwa Historyczno-literackiego w Paryżu. W 1991 r. został visiting professor University of Minnesota, Minneapolis w USA. W latach 1994-2002 członek Centralnej Komisji ds. Tytułu i Stopni Naukowych. W latach 1995-1997, 2004-2005 członek sekcji (potem zespołu) Nauk o Literaturze, Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej H01C KBN (przewodniczący sekcji/zespołu). W 1997 r. został visiting professor University of Wisconsin-Milwaukee w USA. W 1998 r. otrzymał nagrodę Ministra Edukacji Narodowej i Fundacji Turżańskich w Toronto. Pan profesor jest autorem licznych prac dotyczących literatury współczesnej oraz historii literatury polskiej. Odbył szereg podróży naukowych z wykładami po całej Europie.

Jerzy Święch - relacja świadka historii

Prawie cała relacja pana profesora związana jest z postacią Józefa Łobodowskiego: zainteresowanie jego postacią, Łobodowski jako poeta, prozaik, tłumacz, publicysta, Łobodowski i Ukraina, pogrzeb poety, Łobodowski na tle innych poetów, informacje o poecie za granicą, ulubione wiersze Łobodowskiego. Opowiada o wyjazdach do Maisons-Laffitte, o spotkaniach z Giedroyciem, z Herlingiem-Grudzińskim. Wspomnienie o profesorze Panasie.