Henryk Łusiewicz

Henryk Łusiewicz - fotografia świadka historii
Henryk Łusiewicz - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Henryk Łusiewicz uczęszczał do ekskluzywnej Szkoły Powszechnej im. Jana Kochanowskiego na ul. Lipowej. Syn lotnika, w czasie wojny wysiedlony do Białej Podlaskiej, od 1942 r. znów w Lublinie, mieszkał na ul. Ruskiej 23. W latach 1948-1953 studiował Historię Sztuki na KUL-u. Pracował w Zjednoczeniu Energetycznym Okręgu Lubelskiego, Przedsiębiorstwie Geodezyjnym Gospodarki Komunalnej, a następnie w spółdzielni mieszkaniowej.

Henryk Łusiewicz - relacja świadka historii

Henryk Łusiewicz opowiada o życiu w międzywojennym Lublinie, o swoich pierwszych wrażeniach po przyjeździe do dużego miasta – jakim był Lublin – z Białej Podlaskiej; mówi o komunikacji, samochodach, o targu, o żydowskich sklepach, o stosunkach polsko-żydowskich.