Stanisław Andrzej Łukowski

Stanisław Andrzej Łukowski urodził się 15 marca 1940 roku w Lublinie jako najmłodsze dziecko w rodzinie, miał brata i trzy siostry. Współpracował z redakcjami lubelskich gazet, takich jak „Kamena”, „Sztandar Ludu”, „Kurier Lubelski”. Debiutował w „Kamenie” w 1960 roku, jest autorem kilku tomów poetyckich i zbiorów opowiadań, a także opracowań dotyczących życia literackiego i kulturalnego Lublina i Lubelszczyzny. Był wieloletnim członkiem Zarządu Związku Literatów Polskich w Lublinie, a w latach 2011-2019 również jego prezesem. Za twórczość artystyczną otrzymał m.in. Nagrodę im. Bolesława Prusa oraz Nagrodę im. Józefa Czechowicza. Odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Srebrnym i Złotym Wawrzynem Literackim, odznaką honorową Gloria Artis, odznaką Zasłużony dla Kultury Polskiej, odznaką Zasłużony Działacz Kultury, odznaką Za zasługi dla Lubelszczyzny, odznaką honorową Zasłużony dla Województwa Lubelskiego, odznaką Zasłużonemu dla Lublina oraz Medalem Wojewody Lubelskiego i Medalem Prezydenta Miasta Lublin. Zmarł 16 maja 2021 roku.

Stanisław Andrzej Łukowski - relacja świadka historii

Stanisław Łukowski opowiada o rodzinie i domu rodzinnym, dzieciństwie, dzielnicy Kośminek i okolicach, t erenie byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku, edukacji, warunkach życia w powojennym Lublinie, sposobach spędzania wolnego czasu, psie Reksie, handlu obwoźnym, a także grupach dzielnicowych.

Stanisław Łukowski opowiada o dzielnicy Kośminek, dziecięcych zabawach, rozwoju Lublina, początkach zainteresowań literackich, debiucie literackim, wydaniu zbioru opowiadań „Taka psia gwiazda”, Korespondencyjnym Klubie Młodych Pisarzy, jego działalności i wydawanych almanachach, środowisku literackim Lublina i Lubelszczyzny.

Stanisław Łukowski opowiada o Korespondencyjnym Klubie Młodych Pisarzy i Kole Młodych Pisarzy, członkach KKMP, współpracy z „Kulturą i Życiem”, „Magazynem Literackim”, „Kontrapunktami”, „Głosem FSC”, procesie wydawniczym w PRL-u, cenzurze, organizacjach literackich w latach 70., Bogdanie Madeju, literackich klubach zawodowych, Marii Bechczyc-Rudnickiej, środowisku literackim Lublina i Lubelszczyzny.

Stanisław Łukowski opowiada o Kole Młodych Pisarzy przy oddziale lubelskim Związku Literatów Polskich, lubelskim życiu literackim w PRL-u, Związku Literatów Polskich, jego działalności, członkach, finansowaniu i kolejnych siedzibach, lubelskim środowisku literackim, Krzysztofie Paczuskim, Waldemarze Drasie, Mirosławie Dereckim, Dominiku Opolskim, Tadeuszu Kwiatkowskim-Cugowie.