Jerzy Łobarzewski

Jerzy Łobarzewski urodził się 30.01.1931 roku w Lublinie. W czasach dzieciństwa i młodości mieszkał przy ulicy Cichej, Krakowskie Przedmieście i Bocznej Lubomelskiej (gdzie mieszka do dziś). Ukończył Liceum im. hetmana Jana Zamoyskiego w Lublinie (wcześniej pobierał nauki na tajnych kompletach i rok spędził w Liceum im. Unii Lubelskiej). Po maturze zdał na studia farmaceutyczne na Uniwersytecie Marii Curie – Skłodowskiej w Lublinie, po których został zatrudniony w Zakładzie Biochemii na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Marii Curie – Skłodowskiej. Pracował tam do 2001 roku, uzyskując tytuł profesora zwyczajnego. Obecnie przebywa na emeryturze.